
Havalandırma, kapalı bir hacimdeki havanın değiştirilmesi işlemidir. Doğal havalandırma ve cebri havalandırma olarak ikiye ayrılır. Amacı, ortamdaki havanın oksijen içeriğinin azalmasını önlemek, ortamdaki havanın içindeki vücut kokuları, sigara dumanı, nem miktarının aşırı artışını önlemek, makinalardan, insnalardan ve aydınlatmadan kaynaklanan, ortamdaki ısı kazancını dışarı atmak, zehirli gazları ve tozu ortamdan uzaklaştırmak, pişirmeden kaynaklanan kokuları ortamdan uzaklaştırmak vb.. birçok neden için tercih edilebilir. Yıllar önce binaların havalandırılması, geleneksel olarak doğal havalandırma ile gerçekleştirilirdi. Doğal havalandırma, tesisi ve bakımı en ucuz havalandırma biçimidir. Elektrik gücü kullanılmaz ve sessizdir, pencereler doğal havalandırmanın en temel elemanlarıydı. Ancak günümüzde, bina sızdırmazlıkları, bina yükseklikleri, bina izolasyonları ve cephe sistemleri çok ilerlemiştir. Bu sebeple, günümüzde yapılar genellikle tamamen fan gücüyle gerçekleşen mekanik havalandırmaya bağlıdır. Enerji ekonomisi ve elektrik maliyetleri düşünülerekten günümüzdeki havalandırma sistemlerinin kullanıcıya maliyeti yüksektir. Bu, fanların ve aspiratörlerin ekonomik olması ve işletme giderlerinin düşük olması son yıllarda öne çıkan konulardan biridir.
Değişik kullanım alanları ve prosesler için konusuna özel aspiratörler ve fanlar bulunmaktadır. Bunların seçimi ve uygulaması sistem verimi için çok önemlidir. Aspiratör, amacına uygun olarak seçilmeli ve uygulanmalıdır.
İç hava kalitesi, yaşanan hacimlerde solunan havanın temizliği ile ilgilidir. Konutlar, iş yerleri, okullar vs gibi endüstriyel olmayan ortamlardaki iç hacimlerde de son yıllarda giderek artan ölçüde iç havanın temizliği ile ilgili endişeler mevcuttur. Özellikle bulaşıcı ve salgın hastalıklar iç hava kalitesini negatif yönde etkilemektedir. İnsanların zamanlarının %90 gibi bir kısmını iç hacimlerde geçirdikleri ve iç hacimlerdeki insan yoğunluğunun daha fazla olacağı ve bundan kaynaklanan problemler yaşanacağı rahatça gözlemlenmektedir.
Havalandırma fanları ve aspiratörler ile alakalı bilmek istediğiniz tüm detaylar için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
"Tesisat mühendisliği konularında her türlü soru ve sorunlarınıza uzman kadromuzla çözüm bulmaktan mutluluk duyacağız."