
Dış hava sıcaklığının ve şartlarının, proses için gerekli olan sıcaklığa ve şartlara dönüştürülmesini sağlayan cihazlar ve ekipmanlar klima santralini oluşturur. Klima santrallerinin fonksiyonları havalandırma, filtrasyon, ısı geri kazanımı, ısıtma, soğutma, nemlendirme ve nem alma olarak oluşturulabilir.
Klima santralleri kullanım yeri ve amacına göre; dahili tip (bina içine yerleştirilen), harici tip (bina dışına yerleştirilen) ve hijyenik tip olarak gruplandırılabilir.
Klima santralleri fonksiyonlarına göre ise; taze havalı, karışım havalı, resirküle tip, ısı geri kazanımlı ve egzos fanlı olarak gruplandırılabilir. Klima santralleri bu sınıflamalardan bir veya birkaçına birden girebilir. Örnek olarak, bir klima santrali karışım havalı, ısı geri kazanımlı, harici tip ve aynı zamanda çift katlı olabilir. Bunlar tamamıyla prosesin ihtiyaçlarına göre, sipariş aşamasında dizayn edilebilir. Isı geri kazanımı ve hijyen konusuna ise daha detaylı bakılmalıdır. Burada kullanılacak filtreler, filtre adetleri, filtrenin sınıfı, en son filtre değişim tarihi önemli parametrelerdir. Ekonomikliğin ve enerji tasarrufunun önem kazandığı günümüzde, sistem tasarımcıları ve projeciler ısı geri kazanımın önemi üzerinde daha çok durmaktadırlar. Isı geri kazanımının ekonomisini sadece geri ödeme şartlarına bağlı olarak ele almak doğru bir yaklaşım değildir.
Klima santralleri dizayn edildiği proje içinde gerek fanları gerek ekipmanları gerekse de bağlı bulunduğu kanal tesisatı ile bir bütünlük arz eder. Klima santralinin çok verimli olması sistemin verimli olması anlamına gelmez. Kanal tesisatının dizaynı, kanaldaki dirençler, kanal içindeki hava hızları tüm bahsedilen verimi etkiler.
Optimum Mühendislik olarak; klima santralleri ile alakalı bilmek istediğiniz tüm detaylar için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
"Tesisat mühendisliği konularında her türlü soru ve sorunlarınıza uzman kadromuzla çözüm bulmaktan mutluluk duyacağız."