Radyatör ve Yerden Isıtma Uygulamaları

Yerden ısıtma kat betonu üzerine yerleştirilen izolasyondan sonra, özel yerden ısıtma borularıyla yapılan ısıtma türüdür. Boruların üzerine bir tesviye (şap) betonu atılarak, zemin kaplama maddesi yerleştirilir. Yerden ısıtma tesisatında boru seçimi en önemli kriterdir. Burada, oksijen bariyerli borular kullanılmalıdır. Oksijen, tesisatta suyun içindeki havada bulunur ve çok korozif bir etkiye sahiptir. Oksijen bariyerli boru ile yerden ısıtma tesisatına oksijen difüzyonunun önüne geçilebilir. Yerden ısıtma tesisatı zemin dışında, duvarlarda da uygulanabilir. Boruların yerleşimi için özel boru tutucular kullanılır. Borular, mahalin ısı ihtiyacına göre uygun bir şekilde döşenmelidir. Örneğin, cam yüzeylerinin fazla olduğu binalarda camdan aşağı inen hava miktarı ve soğuk radrasyon daha fazla olacağı için, cam önlerine daha sık boru döşenmelidir. Boruların altında, ısı yalıtımı için hesaplanan kalınlıkta izalatör kullanılmalıdır. Tüm bu elemanlarla yapılan yerden ısıtma tesisatının, döşeme yüksekliğini 8-10 cm yükselteceği unutulmamalıdır. Borular tesviye şapı ile örtülmeden önce herhangi bir kaçak ihtimaline karşı hidrolik test uygulanmalıdır. Gerek kullanılması gereken elemanlarla gerekse tesisatı ile, yerden ısıtma konusu bir uzmanlık ister.

Radyatör tesisatı ise günümüzde en yaygın kullanılan ve hepimiz tarafından çok iyi bilinen ısıtma tesisatının bir parçasıdır. Radyatör metrajlarının kullanıldığı bölümlerde doğru seçilmesi önemli bir kriterdir. Diğer önemli bir kriter de radyatörün kullanıldığı bölümde yüzeyler arasındaki sıcaklık farklarını orantılamak ve birbirine yaklaştırmak için doğru noktaya uygulanması gerektiği gerçeğidir. Örneğin, bir oda içerisinde radyatör ısı kaybının en fazla olduğu yüzeye uygulanması gerekir. Bu yüzey genelde evlerimizde pencere önleri veya dış duvarlardır. Yanlış yere konulan radyatör hem ısıl konfor bozukluğuna hem de oda içinde gereksiz hava hareketlerine yol açacağından bu noktaya dikkat etmek gerekir.

Yerden ısıtma uygulamaları ve radyatör sistemleri ile alakalı bilmek istediğiniz tüm detaylar için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

"Tesisat mühendisliği konularında her türlü soru ve sorunlarınıza uzman kadromuzla çözüm bulmaktan mutluluk duyacağız."